Sivut

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Aaveita, etäleikkiä ja ampumisia

Muun muassa niistä oli meidän lauantaipäivä tehty, kun briardikolmikko kävi viihdyttämässä yleisöä Lapualla. Saatiin nimittäin Seelalle, Eikalle (Tosselin Mars Matkaan) ja Mainiolle (Tosselin Miten Mainio) paikat samasta MH-kuvauksesta - ja vielä peräkkäiset ajatkin. Kuvaajina toimivat Arja Jauhiainen sekä Kai Tarkka ja ikää sisaruksilla kuvauksessa oli reipas 19 kk. Alla Seelan arvostelut omien ajatusten kera sekä tottakai video suorituksesta (älkää ihmetelkö sitä lelua hupparin alla...).

1. KONTAKTI
a. 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
b. 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta
c. 3 Hyväksyy käsittelyn

Seela todettiin sosiaaliseksi koiraksi, jolle ihmiset ovat tällä kertaa toisarvoisia. Uudet ympäristöt kiinnostavat sitä valtavasti ja tuo innokkuus sekä keskittymisen puute heijastuivat tyypillisesti joka suuntaan vetämisenä. Eikä Seela ole arjessa muutenkaan kovin kontaktinhaluinen - ei ole koskaan ollut. Samantyyppinen oli myös veljensä Eikka, vaikka ehkä siskoansa enemmän ohjaajan perään. Mainio oli puolestaan mallipoika ja lähti reippaasti vieraan ihmisen matkaan. Käsittelyssä ei kellään minkäänlaista ongelmaa.

2. LEIKKI
a. 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
b. 4 Tarttuu heti koko suulla
c. 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta

Leikkiosuus oli tällä kertaa melko tulkinnanvarainen. Sisarusparven vahvin leikkijä oli ehdottomasti Mainio, joka loppuviimein kuitenkin sai "heikoimman" tuloksen. Seela lähti välittömästi leikkiin mukaan ja tarttui melko nopeasti esineeseen kiinni. Joskin ensimmäisellä kerralla pudottikin hyvin nopeasti (sisaruksilla ei juuri kellään tuo lelun kantaminen ole kovinkaan vahva, joskaan ei ehkä hirveästi vahvistettukaan). Kahdella seuraavalla kerralla tuli jo pientä ravisteluakin mukaan - joka oli han positiivinen yllätys! TO:n kanssa lähti myös reippaasti leikkimään. Joskin tuommoista puruotteen korjailua se on aina harrastanut, vaikka olen yrittänyt pois vahvistaa. Kaikilla kolmella tuo leikkiosuus meni oikein kivasti.

3. TAKAA-AJO
a & c. 1 Ei aloita
b & d. 1 Ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään

Takaa-ajoa ei valitettavasti nähty yhdenkään sisaruksen kohdalla. Eikka taisi olla ainut, joka edes huomasi koko vieheen, muttei kiinnostunut. Ensimmäisellä kierroksella Seela juuri ennen lähetystä kiepsahti väärinpäin, joten huomaaminen oli käytännössä mahdotonta. 

4. AKTIVITEETTITASO
3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Tämä oli positiivinen yllätys. Mitään suurempaa levottomuutta/vilkkautta ei ollut havaittavissa. Yksittäisiä toimintoja oli siellä täällä ja vähän jo odottelin, koska se alkaa syömään maahan pudonneita lehtiä - ei alkanut! Mainio tosin järjesti tuomareillekin ennennäkemättömän shown puraisemalla hihnansa poikki vain kymmenen sekuntia ennen kolmeminuuttisen päättymistä. Eikä ollut edes oma hihna... :D

5. ETÄLEIKKI
a. 2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
b. 1 Ei osoita uhkauseleitä
c. 3 Saapuu piilossa olevan puhuvan avustajan luo
d. 2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
e. 5 Houkuttelee myös passiivista avustajaa leikkimään

Etäleikissa saatiin ensimmäistä kertaa näkyville Seelan uteliasta luonnetta. Se ei lähdössä vaikuttanut avustajasta kovinkaan kiinnostuneelta, mutta lähti kuitenkin juosten piilolle pienen mutkan kautta. Suurin huomio kuitenkin kohdistui maahan jätettyyn ja tuulen mukana liikkuvaan viittaan eikä siksi alkanut leikkiä avustajan kanssa - joskin merkkejä oli ja kovasti sen ehkä olisi tehnyt mielikin. Kerran palasi avustajan luota takaisin ja yritti saada itseltäni apuja tilanteeseen. Mutta kaikkiaan kyseessä oli aika seelamainen suoritus. Ja jos Mainio viihdytti hihnan kanssa niin Eikka vastasi etäleikin hauskuuttamisesta. Paikka oli hassusti sijoitettu rannalle ja Eikkahan se paineli suorinta tietä järveen hypittyään hetken hiekkakasoilla. Briardit ne jaksaa aina yllättää!

6. YLLÄTYS
a. 2 Kyykistyy ja pysähtyy
b. 1 Ei osoita uhkauseleitä
c. 3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo edessä
d. 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
e. 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

Yllätysosuus meni Seelan osalta hyvin. Valtavan suurta reaktiota (vain pieni kyykistyminen ja haukku) ei saatu aikaan ja pienestä säikähdyksestä palautui nopeasti. Ohituskierroksilla sillä ei ollut mitään haalaria vastaan ja kiersi mielellään eri puolta kuin minä itse. Sisaruksistaan ehkä "varmin" suoriutuja, vaikka Mainionkin ohitukset jäivät vain muutamiin villkaisuihin. Eikalla oli puolestaan selvästi vahvin reaktio.

7. ÄÄNIHERKKYYS
a. 1 Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti
b. 5 Menee räminälaitteen luo ilman apua
c. 2 Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla
d. 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Aika samantyylinen suoritus mitä haalarilla. Kuvaaja epäili, että Seela suoritti tämän haasteen niin nopeasti, että sen oli ensimmäisellä ohituksella vielä tarkistettava, mikä juttu tässä on kyseessä. Muutoin ei mitään reaktiota laitetta kohtaan. Seelalla ei tosin ääniherkkyyden kanssa ole koskaan ollut mitään ongelmaa.

8. AAVEET
a. 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
b. 5 Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan
c. 5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta/pakenee
d. 2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa
e. 5 Innostunutta kontaktinottoa, esim. hyppii tai vinkuu

Aaveiden kohdalla osasin odottaa selvää pelkoreaktiota, mutten ehkä ihan näin voimakasta. Agressiota/puolustushalua Seelasta ei löydy juuri nimeksikään ja aika alussa sen rohkeus petti ja pakeni tuomareiden väliin haukkumaan. Mutta nopeasti se taas palautui tilanteesta mennessäni itse aaveen eteen seisomaan. Ennenkuin olin edes ehtinyt ottaa huppua pois, niin Seela oli jo aloittanut iloisen hyppelynsä aavetta vasten. Ei Seela hirvittävän vakuuttavasti kyllä haukkunut (tuo oli vähän tuommosta uteliaisuuden ja pelon sekaista meininkiä - "tahtoisin, mutten silti uskalla"). Ja se häntä heiluu aina, oli kuinka pelottava tilanne tahansa.

9. LEIKKI 2
a. 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
b. 4 Tarttuu heti koko suulla

Tähän ei mitään erityistä sanottavaa. Leikkiminen oli hyvin samanlaista niin alussa kuin lopussa. Ohjaaja tosin voisi vielä joku päivä opetella leikkimään...

10. AMPUMINEN
3 Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa takaisin leikkin/passiivisuuteen

Ampumisessa tapahtui toinen yllätys - joka ehkä näin jälkeenpäin ajatellen ei yllättänyt juuri ollenkaan. Laukaukset oli tosi voimakkaita ja Seela lopetti leikin välittömästi kesken. Pienen houkuttelun jälkeen palasi kuitenkin takaisin. Pelkoa ei kuitenkaan ollut havaittavissa, ainoastaan hetkellistä kiinnostusta ääntä kohtaan. Eli luulisin olevan ihan työstettävissä oleva juttu mahdollisia pk-kokeita ajatellen.


Yleisesti ottaen kuvauksen tulos oli hyvin tyypillistä Seelaa. Toivoisin sille ehkä hivenen enemmän rohkeutta, kovuutta ja itsenäisempää luonnetta. Toisaalta sen palautumiskyky, uteliaisuus ja sosiaalisuus ovat arvostettavia piirteitä. Eivätkä sisaruksetkaan loppupeleissä valtavasti toisistaan poikenneet - jollain oli ehkä joku toista vahvempi, mutta ominaisuuksiltaan saman tyyppisiä. Kovasti harmittaa, kun Eikan kuvaus saatiin kuvattua vain puoleen väliin - kun en heti alussa tajunnut kiikuttaa Nooralle lisää muistikortteja. Ja kameran akkukin loppui sopivasti Mainion loppuarvostelussa, vaikka yritin kuinka säästeliäästi sitä loppukuvauksen ajan käyttää. Huoh, tätä tekniikkaa :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti